Antena parabolica cu motor este folosita pentru receptia satelitilor cu acoperire slaba in Romania sau pentru feed-uri.Este confectionata fie din aluminiu, fie din fibra de stica cu insertie de aluminiu,pentru reflexie.Pentru a intelege exact ce sunt acelea feed-uri, puteti cititi  articolul  ( Ce sunt feed-urile )

Vom vedea din ce este compus un sistem de antena parabolica cu motor.

 

Elementele componente ale antenei parabolice cu motor

1.Antena primara

Confectionata din aluminiu sau fibra de sticla,cum am zis si mai devreme,cu dimensiuni mai mari de 140 cm si forma rotunda.Este perfect rotunda si are rol sa reflecte semnalul satelit si sa il focalizeze cat mai precis inspre lnb.

2.LNB -ul antenei parabolice

Este compus din doua componete flansa si ghidul de unda.Acesta converteste semnalul de satelit concentrat de antena primara si il distribuie spre decodorul de satelit.

3.Bratele pentru prinderea lnb-ului

Sunt trei la numar si formeaza impreuna un tringhi echilateral cu varful in sus.Sunt pozitionate astfel pentru ca focalizarea lnb-ului sa fie exact in centru.Distanta intre brate va fi intotdeauna egala.

4.Montura polara

Si ea la randul ei compusa din doua componente.Partea fixa format din ansamblul de prindere pe suport si tija filetata pentru elevatie si partea mobila de care se leaga antena primara.

5.Actuatorul

Sau motorul antenei parabolice are rol de a impinge sau a trage antena primara,descriind un arc de cerc.Indeplineste aceleasi functii ca si motoarele pentru portile automate sau pentru sistemele de ventilatie retractabile.

6.Pozitionerul

Este componenta care comanda actuatorul.Functie de el actoatorul stie unde sa se opreasca sau in ce punct sa ajunga.Acesta la randul sau este comandat de receiverul de satelit.Puteti citi mai mult despre ( POZITIONER ANTENA PARABOLICA )

7.Cablurile de legatura

Sunt cele doua cabluri de comunicare intre antena parabolica de satelit si componentele de interior.Cablul coaxial care face legatura intre lnb si receptorul satelit si cablul dintre actuator si pozitioner ( fie un cablu FTP gros fie un cablu de alimentare cu 4 fire ).

Avand toate elementele componente putem trece la instalarea propriu-zisa a antenei parabolice cu motor.

 

Instalarea antenei parabolice cu motor

Prima etapa montarea suportului de prindere

Este poate cea mai importanta etapa deoarece,daca prinderea antenei nu este corecta riscati sa se deregleze tot timpul.Prinderea antenei se poate face pe sol sau pe acoperisul cladirilor.Teava pe care se monteaza trebuie sa aiba diametrul cu de 2 pana la maxim 5mm mai mic decat diametrul monturii polare.Daca diametrul este mai mare de 5mm reglarea antenei se face foarte greu,iar dac este mai mic riscam sa nu mai putem roti antena.

Modalitati de prindere a suportului :

  • Pe vertica direct pe perete
  • Pe orizontala fie pe o teava bagata in pamant,cu beton de jur imprejur si ancorata
  • Pe sol sau acoperis cu covor asfalic dedesubt,suport de fixare cu suprafata mare si greutati pentru fixarea intregului ansamblu

IMPORTANT

Datorita portantei pe care antenele parabolice o au,obligatoriu se vor monta contavantuiri sau elemente pentru rigidizarea intregului sistem.Cu cat antena este mai mare cu atat portanta la vant este mai mare.

Dupa ce am fixat suportul trecem la urmatoarea etapa

A doua etapa construirea antenei

In general din fabricare gaurile de prindere ale antenei sunt facute.Se mai intampla insa sa mai si lipseasca.Ce facem in aceasta situatie?

Antena parabolica se pune cu fata in jos,deasupra se aseaza montura polara si se centreaza astfel incat gaura din centrul antenei sa fie exact in centrul monturii.Dupa care se gaureste.

Am intalnit si situatii in care gaurile bratelor de prindere ale lnb-ului nu au fost facute.Am masurat diametrul antenei,am marcat unul din puncte,dupa care am asezat bratele de asa natura sa obtin un triunghi echilateral.Apoi am gaurit antena si am prins bratele.Dupa ce am asamblat antena si montura urmeaza actuatorul.

 

Pe care il prindem prima oara de antena,apoi de montura polara fixandu-l.Cu toate componentele asamblate putem trece la urmatoarea etapa si anume

A treia etapa pozitionarea antenei parabolice pe curba polara

Aici treburile incep sa fie interesante.In prima instanata centram antena cu suportul de prindere astfel incat sa obtinem un unghi de 90 de grade intre ele.Apoi cu busola gasim sudul georafic al Romaniei.Am uitat va trebuie o busola!!

Fixam antena in directia sudului geografic duca care desfacem suruburile de stranfgere ale actuatorului pentru a putea roti antena stanga dreapta.Incepem sa inclinam antena dreapta – stanga.Daca reusim sa receptionam cativa sateliti suntem pe drumul cel bun!!!Continuam aceeasi operatiune plecand intotdeauna din punctul initial pana cand obtinem curba polara mult dorita.

La sfarsit strangem toate suruburile cat mai bine posibil astfel incat antena parabolica sa ramana foarte stabila fara oscilatii.Acum avand antena parabolica montata trecem la ultima parte

A patra etapa conectarea cablurilor si setarea pozitionerului

Conectam cele patru cabluri la actuator tinand cont de ordinea lor.Firele de motor doua si firele pentru senzor doua.La fel le conectam si in pozitioner.

Atentie

Riscati sa ardeti actuatorul in cazul in care incurcati firele de motor cu senzor,de aceea va recomand sa notati ordine si culorile folosite.

Montam cablul coaxial intre lnb si pozitioner.Apoi un alt cablu coaxial intre pozitioner si receiverul de satelit.

Pentru a ne usura munca vom memora pozitiile in functie de satelit.Pozitia satelitului sa fie si pozitia memorata.Setarile in receptorul de satelit sunt diferite de la model la altul.De aceea va recomand  sa cititi  SETARE POZITIONER PE ENIGMA2  sau SETARE POZITIONER RECEPTOARE

Acum ,daca articolul v-a ajutat sa va instalati singuri antena parabolica cu motor,va felicit!!

Considerati ca ati incercat, dar nu ati reusit

Va stam la dispozitie cu indrumari,sfaturi,pareri,tot ce aveti nevoie.Deasemenea va putem oferi o mana de ajutor.Apelati cu incredere si va veti convinge.Instalare antena parabolica cu motor 0768254880.

Daca am reusit sa va captam atentia va comunicam totusi si lista noastra de preturi in cazul in care sunteti interesati.

 

Lista preturi manopera

Lista preturi manopera

Pret instalare antena cu diametrul mai mic de 180cm – 180 Lei 
Pret instalare antena cu diametrul mai mare de 180cm – 220 Lei
Pret instalare antena cu diametrul mai mic de 380cm – 280 Lei
Pret instalare antena cu diametrul mai mare de 380cm – 350 Lei
 *  Pretul este orientativ si variaza functie de localizarea dumneavoastra,complexitatea lucrarii,materiale folosite. 
*  Pretul nu include materialele folosite fiind numai pretul manoperei

 

In ce zona instalam antena parabolica cu motor

Instalam antena parabolica cu motor in

Bucuresti,Giurgiu,Ilfov,Ialomita,Dambovita si nu numai.Deasemenea ne deplasam si in tara daca situatia impune.Pentru mai multe amanunte vedeti (ZONE DE ACOPERIRE )        

VA MULTUMIM !