Reglaj service antena satelit Freesat

Pe ecran apare mesajul  ” Lipsa semnal „.O parte din programe se vad altele nu.Cand ploua nu mai am semnal.Pe televizor apare mesajul ” Criptat ” sau Scrambled”.Cum sa reglam antena Freesat.Vom incerca sa va raspundem la toate aceste intrebari.

Mesajul  „lipsa semnal” apare nu numai atunci cand antena Freesat este dereglata ,ci si in cazul in care nu exista conexiune intre televizor si receptorul satelit pentru Freesat.

De ce apare mesajul lipsa semnal pe televizor ?

Din experienta noastra am intalnit multe situatii in care sursa semnalului de la receptorul pentru Freesat era alta fata de cea corecta.Astfel,inainte de a constata ca antena Freesat este dereglata,va recomandam :

In primul rand verificam conexiune intre receptorul satelit si televizor

Se poate ca mesajul : fara semnal sau no signal,sa apara in momentul in care sursa televizorului sa nu fie cea corecta.Spre exemplu in loc sa fie HDMI 1 este HDMI 2,sau altceva.Daca sursa semnalului este cea corecta,verificati cablul de legatura intre receptorul satelit si televizor : poate cablul este scos din slotul HDMI sau pus in alt slot.

Daca pana aici constatam ca totul este corect , dar mesajul lipsa semnal este in continuare trecem la urmatoarea verificare.

Verificam legatura intre receptorul pentru Freesat si antena satelit

Verificam in primul rand , in partea din spate a receptorului satelit, cablul coaxial care coboara de la antena satelit sa nu fie intrerupt , scos din receptor , cablul coaxial sa nu fie iesit din mufa receptorului satelit.

Daca pana aici totul este in regula mergem mai departe si verificam indicatoarele nivel si calitate.

Decuplarea cablului coaxial din receptorul satelit

Cu indicatoarele nivel si calitate afisate pe ecranul televizorului,vom desfileta cablul tv din spatele receptorului satelit.Dupa desfiletare vom observa daca la indicatorul nivel se modifica ceva.Daca valoarea indicata NU SE MODIFICA,atunci inseamna ca,ori nu exista legatura intre receptorul satelit si antena,probabil cablul coaxial este intrerup,ori lnb-ul este defect si trebuie inlocuit.Daca valoarea indicata SE MODIFICA,atunci inseamna ca antena Freesat este dereglata.

De ce nu receptionez toate programele Freesat ?

Daca pe programele Antena 1, Antena 1 HD, Antena 3, Antena Stars ,Antena International, Happy Channel, ZU TV apare mesajul „Lipsa semnal”,iar celelalte programele receptionati normal , antena satelit nu este dereglata.Incepand cu data de 08 septembrie 2020 programele apartinand grupului Antena Group vor inceta emisia pe satelitul Eutelsat 16A situat la 16.0°E si se vor muta pe satelitul Hellas Sat 3/4 situat la 39.0°E .

Pentru mai multe detalii puteti citi :

De ce apare Criptat ” sau Scrambled” ?

Acest mesaj poate aprea din doua motive si anume :

De mai mult de 14-30 zile nu ati mai folosit receptorul de satelit pentru Freesat , iar cartela de vizionare s-a dezactivat ( cartela nu a mai primit informatii de update )

Aceasta situatie tehnica se poate remedia comutand pe programul TVR 1 pentru aproximativ 30 minute,fara sa schimbati programul.Daca dupa aceasta perioada de timp imaginea nu revine , probabil avem cea de-a doua situatie.

Cartela Freesat a expirat si va trebui reincarcata.Pentru a verifica validitate cartelei Freesat va recomandam sa accesati pagina oficiala Freesat , unde veti introduce seria cartelei si veti primi mesaj cu perioada de exirare a cartelei.

Cum sa reglez antena Freesat ?

Cum stim ca antena Freesat este dereglata?

Reglaj service antena satelit Freesat

Presupunem ca nu ati descoperit nici o problema pana acum,vom merge sa verificam traseul de cablu pana la antena satelit daca este intrerupt sau nu.Daca nu este intrerupt verificam mufa tv de legatura la lnb.Daca mufa sau mufele tv sunt stranse corect, observam pozitia antenei Freesat.Se pot vedea suruburile daca sunt fixate sau nu,daca antena se poate roti cu usurinta stanga-dreapta sau sus-jos .

Pentru reglarea, service-ul  antenei de satelit pentru Freesat aveti nevoie de :

  • Chei fixe sau clichet de 10,12,13 mm sau alte dimensiuni functie de diametrul antenei
  • O surubelnita cap cruce si o surubelnita dreapta
  • Un cablu coaxial de test cu mufe F la capete
  • O busola sau aplicatie busola pe telefonul mobil 

Pe ce satelit emite Freesat ?

Programele Freesat se receptioneaza pe satelitul Eutelsat 16A situat la 16.0°E

Intru-cat puterea de emisie pe satelitul Eutelsat 16A este destul de mica,se recomanda ,pentru o receptie otima ca antena de satelit pentru Freesat sa fie de minim 90 cm.Daca antena este mai mica exista posibilitatea ca anumite programe sa nu se receptioneze deloc sau cu semnal foarte slab.Astfel cand este innorat sau ploua semnalul dispare imediat.

In ce directie trebuie orientata antena Freesat ?

In primul rand in directia SUD, intru-cat noi ne aflam in emisfera nordica,iar toti satelitii sunt situati deasupra Ecuatorului.

Pentru a ne orienta cat mai usor putem folosi fie o busola clasica,fie o aplicate pentru telefonul mobil care sa aiba incorporata functia busola.

Cu busola vom determina mai intai pozitia sud,apoi directia spre satelitul Eutelsat 16A.Sudul geografic va indica 180 grade pe busola.Ne intereseaza in primul rand longitudinea.Vom calcula astfel:

* Pentru Romania – longitudinea 10 grade +180 grade,rezulta 190 grade,aproximativ acolo se afla satelitul Eutelsat 16A pentru Freesat

 *  Pentru Anglia – longitudinea 18 grade – 180 grade,adica directia satelitului Eutelsat 16A pentru Freesat este aproximativ 162 grade 

 * Pentru Germania – longitudinea 3 grade – 180 grade, rezulta 177 grade,aproximativ acolo se afla satelitul Eutelsat 16A pentru Freesat

 * Pentru Franta – longitudinea 14 grade – 180 grade,rezulta 166 grade,aproximativ acolo se afla satelitul Eutelsat 16A pentru Freesat

* Pentru Italia – longitudinea 4 grade – 180 grade,rezulta 176 grade,aproximativ acolo se afla satelitul Eutelsat 16A pentru Freesat

 * Pentru Spania – longitudinea 20 grade – 180 grade,rezulta 160 grade,aproximativ acolo se afla satelitul Eutelsat 16A pentru Freesat

 * Pentru Grecia – longitudinea 6 grade + 180 grade,rezulta 186 grade,aproximativ acolo se afla satelitul Eutelsat 16A pentru Freesat

Asigurati-va ca in directia indicata de busola campul vizual nu este opturat de orice fel de obstacol: un pom crescut,o cladire nou construita,un obiect voluminos in fata antenei

Considerati ca situatia va depaseste si nu va descurcati, nu ezitati sa ne contactati pentru mai multe detalii.

Cat costa sa reglez antena Freesat ?

Lista preturi manopera

Pret reglare antena standard  –  100 Lei

Pret reglare antena mare  –  140 Lei