Reglare antena Digi TV

Pe ecran apare mesajul  ” Lipsa semnal „.O parte din programe se vad altele nu.Cand ploua nu mai am semnal.Cum sa reglam antena Digi.Vom incerca sa va raspundem la toate aceste intrebari.

Mesajul  „lipsa semnal” apare nu numai atunci cand antena Digi este dereglata ,ci si in cazul in care nu exista conexiune intre televizor si receptorul Digi TV. 

De ce apare lipsa semnal pe televizor ?

Din experienta noastra am intalnit multe situatii in care sursa semnalului de la receptorul digi era alta fata de cea corecta.Astfel,inainte de a constata ca antena digi este dereglata,va recomandam :

In primul rand verificam conexiune intre receptorul satelit si televizor

Se poate ca mesajul : fara semnal sau no signal,sa apara in momentul in care sursa televizorului sa nu fie cea corecta.Spre exemplu in loc sa fie HDMI 1 este HDMI 2,sau altceva.Daca sursa semnalului este cea corecta,verificati cablul de legatura intre receptorul satelit si televizor:poate cablul este scos din slotul HDMI sau pus in alt slot.

Daca pana aici constatam ca totul este corect,dar mesajul lipsa semnal ramane trecem la urmatoarea verificare.

Verificam legatura intre receptorul Digi TV si antena satelit

Verificam in primul rand,in partea din spate a receptorului satelit, cablul coaxial care coboara de la antena satelit sa nu fie intrerupt,scos din receptor,cablul coaxial sa nu fie iesit din mufa tv.

Daca pana aici totul este in regula mergem mai departe si verificam indicatoarele nivel si calitate.

Decuplarea cablului coaxial din receptorul satelit

Cu indicatoarele nivel si calitate afisate pe ecranul televizorului,vom desfileta cablul tv din spatele receptorului satelit.Dupa desfiletare vom observa daca la indicatorul nivel se modifica ceva.Daca valoarea indicata NU SE MODIFICA,atunci inseamna ca,ori nu exista legatura intre receptorul satelit si antena,probabil cablul coaxial este intrerup,ori lnb-ul este defect si trebuie inlocuit.Daca valoarea indicata SE MODIFICA,atunci inseamna ca antena DIGI TV este dereglata.

Antena Digi TV este dereglata

Cum stim ca antena digi este dereglata?

Reglare service antena satelit Digi TV

Presupunem ca nu ati descoperit nici o problema pana acum,vom merge sa verificam traseul de cablu pana la antena satelit daca este intrerupt sau nu.Daca nu este intrerupt verificam mufa tv de legatura la lnb.Daca mufa sau mufele tv sunt stranse corect, observam pozitia antenei DIGI.Se pot vedea suruburile daca sunt fixate sau nu,daca antena se poate roti cu usurinta stanga-dreapta sau sus-jos .

Pe ce satelit emite DIGI TV

Inainte de a pozitiona antena DIGI ar trebui sa stim ce satelit emite pachetul DIGI TV.

DIGI TV emite parte din programele sale pe  Intelsat 10-02 si pe satelitul Thor 5/6/7 situate la  1° Vest.Frecventele emise pe Intelsat 10-02 au putere mai slaba de acoperire,pe cand cele Thor 5/6/7 sunt mai puternice.De aceea recomandam relarea antenei digi sa se faca pe frecventele satelitului  Thor 5/6/7.

In ce directie trebuie orientata antena DIGI ?

In primul rand in directia SUD, intru-cat noi ne aflam in emisfera nordica,iar toti satelitii sunt situati deasupra Ecuatorului.

Pentru a ne orienta cat mai usor putem folosi fie o busola clasica,fie o aplicate pentru telefonul mobil care sa aiba incorporata functia busola.

Cu busola vom determina mai intai pozitia sud,apoi directia spre satelitul Intelsat 10-02 sau Thor 5/6/7.Sudul geografic va indica 180 grade pe busola.Ne intereseaza in primul rand longitudinea.Vom calcula astfel:

Pentru Romania – longitudinea 26 grade + 180 grade,rezulta 206 grade,aproximativ acolo se afla satelitul pentru Digi tv

Daca locuiti in afara Romaniei orientarea antenei DIGI va fi urmatoarea :

Pentru Anglia – longitudinea 0,1 grade + 180 grade,adica directia satelitului este aproximativ 180 grade
Pentru Germania – longitudinea 13,1 grade + 180 grade, rezulta 193,1 grade,aproximativ acolo se afla satelitul pentru Digi tv
Pentru Franta – longitudinea 2,3 grade + 180 grade,rezulta 183,3 grade,aproximativ acolo se afla satelitul pentru Digi tv
Pentru Italia – longitudinea 12,3 grade + 180 grade,rezulta 192,3 grade,aproximativ acolo se afla satelitul pentru Digi tv
Pentru Spania – longitudinea 3,7 grade – 180 grade,rezulta 176,3 grade,aproximativ acolo se afla satelitul pentru Digi tv
Pentru Grecia – longitudinea 23,7 grade – 180 grade,rezulta 203,7 grade,aproximativ acolo se afla satelitul pentru Digi tv

Asigurati-va ca in directia indicata de busola campul vizual nu este opturat de orice fel de obstacol: un pom crescut,o cladire nou construita,un obiect voluminos in fata antenei.Pentru mai multe detalii puteti citi 

Cum se regleaza antena DIGI

Pentru reglarea, service-ul  antenei de satelit Digi TV aveti nevoie de :

  • Chei fixe sau clichet de 10,12,13 mm sau alte dimensiuni functie de diametrul antenei
  • O surubelnita cap cruce si o surubelnita dreapta
  • Un cablu coaxial de test cu mufe F la capete
  • O busola sau aplicatie busola pe telefonul mobil 

Reglare service antena satelit Digi TV