De ce am curent pe cablul tv ?

Fenomenul apare atat la sistemele de satelit cat si la televiziunea prin cablu.Se datoreaza in principal instalatiei electrice din locatia dumneavostra.

Am intalnit situatia in care sa fiu pe acoperisul cladirii,cu cablul coaxial intr-o mana,iar cu cealalta mana sa ating un obiect metalic de pe acoperis.In general obiectele metalice,cumulat si cu umezeala,sunt foarte bune conducatoare de electricitate.

Ce se intampla de fapt ?

Pe cablul coaxial apareau „curenti reziduali”,datorita lipsei impamantarii pe instalatia electrica din locuita clientului.Curentul existent pe cablu a disparul in momentul in care am decuplat de la sursa de electricitate receptorul satelit.

Singura explicatie ar fi ca : cablul coaxial se comporta ca ” o faza „, iar obictele de pe acoperi care au impamantare se comporta ca „un nul „.Astfel cand atingem cablul si obiectele tot curentul trece prin corpul nostru.De aceea ne curentam.

Alta situatie acelasi fenomen

Un stalp de 3m legat de un gard din fier.Pe stalp montata o antena satelit cu motor.In momentul in care conectam cablul tv la receptorul satelit aparea o descarcare electrica.Receptorul satelit receptiona semnale insa nu misca motorul.Dupa ce am mondat un DC BLOCK,un cablu separat de impamantare,am constatat ca fenomenul persista.

Explicatia ar fi ca intre gardul din fier si instalatia electrica de interior apare o diferenta de potential.

Acelasi fenomen intr-o locatie publica

Locatia avea conectat curent trifazat.Parte din televizoare erau conectate pe o faza,celelalte pa alta faza.Pe alta faza era un sistemul video,ce facea legatura intre televizoare.In momentul in care se conecta si televiziunea prin cablu apareau tot timpul scantei puternice.

Cea mai plauzibila explicatie a fost ca apare tensiune datorita fazelor diferite pe care sunt conectate dispozitivele si lipsa impamantarii.

La instalatia de cablu tv din bloc

In momentul in care atingeti mufa de la cablu cu mufa tv-ului, se produce o descarcare elctrica.Fenomenul apare datorita fapului ca sunt foarte multe televizoare conectate la acelasi distribuitor.( spliter,tap ).In urma cu cateva decenii televizoarele erau prevazute cu separatie intre carcasa metalica si mufa tv.

Cum putem rezolva problema ?

Inainte de a contacta firma de cablu la care aveti contract,contactati mai intai un electrician autorizat.Poate instalatia dumneavoastra electrica are probleme.Trebuie depistata cauza producerii fenomenului.Verificati daca prizele au impamantare sau nu.

In anumite situatii, problema s-a rezolvat prin montare pe cablurile elctrice a unui stabilizator de tensiune.Alteori s-au montat UPS-uri care au deasemenea rol in stabilizarea tensiunii.

Daca instalatia electrica a fost verificata de un electrician autorizat,iar problema persita,atunci puteti contacta si firma de cablu pentru a-si verifica functionarea corecta a echipamentelor.

Dupa ce ati rezolvat problema,pentru siguranta dumneavoastra inlocutiti distribuitoarele tv existente cu altele de buna calitate care sa aiba izolatie buna.Astfel nu riscati ca pe viitor sa mai apara fenomenul.

Fenomenul apare nu numai la televizoare cat si la electrocasnice.Probabil ati patit sa atingeti masina de spalat si sa va curenteze.Apare acelasi fenomen ,iar rezolvarea este aceeasi :

  • verificati daca echipamentele au impamantare
  • pentru siguranta dumneavoastra contactati un electrician autorizat sa va rezolve problema.