Ce inseamna multistream satelit?

Multistream reprezinta ,intr-un fel ,un tip de compresie a transponderelor satelit DVB-S2 ce permite integrarea intr-o singura purtatoare a unui  numare mare de transpondere stream sau ip,astfel incat sa nu se piarda nimic din continutul original al transmisiei.Acest tip de compresie se mai numeste si DVB-S2X.

Ce inseamna multistream

Ce inseamna multistream

Din diagram se poate observa atat castigul unui transponder transmis in DVB-S fata de un transponder DVB-S2 ,cat si DVB-S2 in comparative cu DVB-S2X.Se poate observa castigul bitrate si functie de C/N  (  raportul semnal-zgomot ),dar si  functie de modulatie.De asemenea se poate observa ca rezerva de semnal  ( LINK MARGIN – LM c/n ) este cea mai mare la DVB-S fata de celelalte.De aceea un transponder DVB-S incepe sa se receptioneze de la 5-6 dB,un transponder DVB-S2 de la 8 dB, iar un transponder DVB-S2X  de la 10 db.Acest lucru inseamana ca pentru receptia DVB-S2X ,pentru a avea o receptie de calitate si o rezerva de semnal destul de mare ( optim peste 4 dB ) trebuie sa aveti o antena mare.Cu cat antena este mai mare cu atat rezerva de semnal este mai mare,in special in banda de jos  10.7GHz – 11.7GHz unde in general castigul antenelor mici este mai mic.

Avantajele acestei tehnologii

Aceasta tehnologie este dedicate in special pentru retansmisiile digital terestre( DVB-T ) , digitale cablu( DVB-C ), televiziune digitala pentru telefonia mobila ( DVB-H ), televiziune digitala IP prin satelit (DVB-IP/OTT  ) .Avantajul principal este ca se poate transmite un flux mare de date ,mai multe stream-uri  pe o singura frecventa purtatoare.

Deasemenea sa nu uitam de costurile unui transponder care variaza intre cateva mii pana la cateva zeci de mii de euro anual.Cu transmisiunea DVB-S2X costurile scad simtitor pentru providerii de DTH,putand crea un pachet complet de programe cu doua sau maxim 3 frecvente.

De retinut ca la momentul actual pentru receptia programelor multistream aveti nevoie de receptoare de satelit cu sistem de operare Linux,deocamdata acestea sunt singurele compatibile cu DVB-S2X.

Ce inseamna multistream

Exemple de diferite frecvente

Sa luam ca exemplu doua frecvente diferite transmise pe Eutelsat 10A situate la 10° East:

  • Frecventa 3649 L DVB-S2/QPSK MPEG-4 unde sunt transmise 17 programe SD
  • Frecventa 3676 R DVB-S2/8PSK MPEG-4 HEVC Multistream T2-MI ACM/VCM – unde sunt transmise 45 programe SD pe 3 stream-uri.

Se poate observa foarte usor ca numarul de canale pe frecventa multistream este de aproape trei ori mai mare.

Sa luam un alt exemplu.De data aceasta doua frecvente diferite transmise pe Eutelsat 5 West A situate la 5° vest :

  • Frecventa 11471 V DVB-S2/8PSK MPEG-4 unde sunt transmise 12 programe HD si 2 programe SD
  • Frecventa 11509 H DVB-S2/8PSK MPEG-4 Multistream PLS: Gold 50416 PLS: Root 175803 – unde sunt transmise 13 programe HD si 2 programe SD

La acest exemplu diferenta ca numar de programe nu este foarte mare ,insa daca in loc de HD am inlocui parte din ele cu SD numaraul lor ar fi undeva la 30-35 de programe.

Datorita aparitiei un ultima perioada a diferitelor tipuri de compresie video H265,H265+ si recent aparut H266,cred, in opinia personala, ca transmisiunile 4K,8K,16K  ar fi greu de realizat,daca nu chiar imposibil,tinand cont ca unele transmisiuni 4K au bitrate de 14-18 MB/s.

Receptoare satelit compatibile DVB-S2X multistream

Ustym 4k pro
Medialink ML 8400
Amiko Viper 4K Combo
Gigablue UHD Trio 4K
Zgemma H9x 4K
AX 4K-Box HD60 UHD
Amiko A6 Combo PVR
Octagon sf8008 4K
Octagon sf4008 4K
OCTAGON SX88
VU+ DUO 4K
Openbox SX4
Dreambox DM900 UltraHD 4K
Dreambox DM920 UltraHD 4K
VU+ Uno 4K SE UltraHD
VU+ Ultimo 4K UltraHD
VU+ ZERO 4K UltraHD
ZGEMMA H7C
GTMEDIA V8 PRO

Golden Interstar AlphaX
Truman Premier
Samsat Linux
Startrack SRT 2020 HD
FullHD FH 2020 HD
Yumatu Spark
Visionnet Hammer
Visionnet Fireball
Superbox S750
Sogno Spark Revolution
Amiko Alien
Golden Media
Edison Argus Pingulux
IceCrypt s3700 CDH
Sab Unix
nBox 5800 SX HD
Galaxy Innovations GI S8120E
Golden Media 990 CR HD PVR Spark LX
Dynavision Spark
Fulan Spark I+
Golden Media Spark Reloaded
Edision Argus Pingulux Plus
Dynavision Spark Plus
SAB UNIX F+ SOLO

Ce inseamna multistream