Pozitionerul este componeta sistemului antenei parabolice care comanda actuatorul.Se utilizeaza decat pentru antene parabolice ( prime focus ).El ii spune unde si cand sa se opreasca.La randul sau primeste comanda fie de la receptorul de satelit fie separat.

Daca este comandat separat se va misca functie de pozitiile pe care le-am memorat.Pe afisajul pozitionerului va aparea pozitia memorata ” P 01 „,pozitie pe care o vom tasta manual.

Daca este comandat direct din receiverul de satelit vom avea acelasi afisaj ” P 01 „,insa de data aceasta va ajunge la pozitia dorita in momentul in care schimbam satelitul.Pozitioner antena parabolica.

Toate pozitionerele folosesc protocol Diseq 1.2.Intotdeauna cum vom conecta cablurile in actuator la fel le vom conecta si in pozitioner.Pe parte din spate a pozitionerului avem notat M1 – M2,conexiunile motorului S+ – S- pentru senzor.Apoi avem lnb-unde se conecteaza cablul coaxial de la antena parabolica.Ultima conexiune este REC pentru cablul de legatura cu receptorul.

Ce erori pot aparea

Cea mai intalnita eroare este ” E2 „.Cauzele pot fi :

  • daca antena se misca stanga dreapta  poate fi cablul de legatura intre actuator si pozitioner sau legaturile intr-o parte sau in alta
  • senzorul actuatorului defect sau desfacut
  • daca antena parabolica nu se misca si tot timpul apare E2 fie antena este in unul din capete ( est sau vest ),fie motorul este gripat

Alta eroare pe care o afiseaza pozitionerul este ” E1″ :

  • de obicei o problema hardware,o componeta defecta

Pe afisaj apar  ” – – – ” si nu mai apar pozitiile :

  • din anumite motive pozitionerul a fost resetat sau isi „pierde” memoria

In situatii foarte rare influenteaza receptia pe anumite frecvente :

  • componente defecte 

Pozitioner antena parabolica